Найменші змії у світі

Найменші змії у світі

Серед маленьких змій зустрічаються отруйні, яких людині слід побоюватися. Однак є і неотруйні маленькі змії, вони абсолютно небезпечні для людей і самі потребують захисту.

Маленькі отруйні змії

Одна з отруйних змій невеликого розміру - карликова гадюка. Доросла змія рідко досягає в довжину тридцять сантиметрів. При порівнянні її з галасливою гадюкою або її іншим сородичем - габонською гадюкою, габарити її дійсно нікчемні. Виступаючі луски над очима у неї відсутні, у зв'язку з чим змію іноді називають безрогою гадюкою. Тулуб карликової гадюки - червонувато-жовте або сіре. На цьому тлі явно видно невеликі темні плями, розташовані трьома поздовжніми рядами. Кінчик хвоста найчастіше має чорне забарвлення. Місце проживання цієї змійки - Наміб і пустелі Калахарі. У сипучих пісках гадюка чудово освоїлася. Пересуваючись бічним ходом, вона, при небезпеці, що наближається, за допомогою вібруючих рухів дуже спритно потопає в пісках. Карликову гадюку містять і в неволі. При цьому їжею їй служать ящірки. Відомо, що при укусі кількість введеного отрути не велика, так як навіть ящірка гине через двадцять хвилин.Карликова гадюка - маленький хижак

Звичайна гадюка відноситься до невеликих отруйних зміїв. Їх довжина найчастіше від тридцяти до п'ятдесяти сантиметрів. Місце її проживання - європейська частина Росії. Її відмінна особливість - зигзагоподібний характерний візерунок на спині. Сама вона може бути вишнево-червоною, бурою, сірою, рижею.Звичайна гадюка вельми скромних розмірів

Піщана ефа - ще один представник отруйних змій невеликого розміру. У сімействі гадюк саме вона вважається найбільш отруйною. Довжина дорослої змії - близько п'ятдесяти сантиметрів. Ефа ніжно-сірого або золотистого кольору зі світлими плямами, розташованими у вигляді візерунка. Зіниці очей нагадують котячі. Змія живе в Центральній Африці і харчується жабами, гризунами, дрібними зміями, птахами і жабами. З боків її тіла розташовані в кілька рядів зазубрені кільця, за допомогою яких вона видає бурхливий звук. Так змія попереджає людину про зустріч із собою. Ефа - живородяча змія, яка за один раз приносить близько п'ятнадцяти змійок по п'ятнадцять сантиметрів завдовжки.Маленька змія Піщана ефа не відкладає яйця

Маленькі неотруйні змії

Поширеним представником сімейства сліпозмейки є Брамінський сліпун. Найчастіше ця неядовита змія має коричневе забарвлення. На кінці її хвоста знаходиться невеликий шип. Її очі атрофовані і прикриті щитками. Притому що зображення крізь шкірний покрив не проникають, очі змійки чутливі до світла. Довжина Брамінського сліпуна - близько п'ятнадцяти сантиметрів. Їхня батьківщина - Південно-Східна Азія, Індія і Шрі-Ланка.Брамінський сліпун - маленька нешкідлива змійка

Цих маленьких змійок так само називають горщиковими зміями, що пов'язано з їх звичкою залазити в квіткові горщики. Варто тільки винести горщики з квітами в сад на сонечко, як незабаром там може виявитися сліпун. Нерідко цих змій плутають із земляними хробаками. При уважному вивченні видно, що на відміну від хробаків, тіло змії не сегментовано, так само на ньому можна побачити характерну зміїну розмальовку в тому випадку, якщо змія червона. Саме через бажання залазити в квіткові горщики, Брамінські сліпуни поширилися в багато країн. Нещодавно вони з'явилися навіть у басейні Карибського моря. Змії постійно живуть у землі, і вміло риють її. Це яйцекладуща змійка. Самкою відкладаються від двох до семи яєць, ширина яких - чотири міліметри і довжина - дванадцять міліметрів.

Барбадоська вузькоротова змія - ще один представник маленьких не отруйних змій. Їх місце природного проживання - Барбадос. Довжина рідко перевищує десять сантиметрів.Барбадоська вузькоротка змія легко вміщається на долоні

Довжина смирного ейренісу не перевищує п'ятдесяти дев'яти сантиметрів. Окрас буває червонувато-бежевим, коричневато-сірим або суто сірим. Змія віддає перевагу кам "янистим схилам. Її основна їжа - жуки, голі гусениці, таргани, багатоніжки, мокриці і скорпіони, які зазвичай ховаються під камінням.Смирний ейреніс виглядає гігантом порівняно з ефою

Найменша змія у світі

У 2008-му році вченим-бібліологом Блером Ходжесом була знайдена найменша в світі змія. Відправившись в експедицію на Барбадос, він знайшов кілька примірників цих змій, що ховаються під камінням. Сьогодні довжина найбільшого екземпляра дорівнює десяти сантиметрам чотирьом міліметрам. Цій змії було дано ім'я Барбадоська вузькоротова змія. Її життя надзвичайно коротке і триває з весни до осені. Основне харчування цих малюток - личинки мурашок і терміти. Найменша змія - не отруйна.Барбадоська вузькоротка змія найменша у світі

Кожна самиця відкладає найчастіше єдине яйце великого розміру, з якого до наступної весни з'являється потомство. Новонароджені змійки вузькоротою змії в довжину становлять половину довжини матері, що є великою рідкістю, оскільки у змій зазвичай діти за розміром рівні однієї десятої довжини матері. Великі розміри новонародженої змійки Барбадоської вузькоротою змії обумовлені певними умовами виживання і короткою тривалістю життя.Найменша змія рідко виростає до 10 см

Вчені вважають, що найменша змія на планеті знаходиться на межі зникнення. Справа в тому, що в природних умовах вони живуть на ділянці площею всього кілька квадратних кілометрів. Ділянка розташована на Барбадосі, у східній його частині. Через вироблену в даній місцевості вирубку лісів цей рідкісний вид може зникнути.

А найбільша змія має цілком значні розміри. За даними uznayvse.ru, вага гігантської змії може досягати 220 кг. Детальніше про найбільших зміїв можна прочитати тут.