Кокосове масло для їжі: застосування, користь і шкода, відгуки

Кокосове масло для їжі: застосування, користь і шкода, відгуки

Не так давно особливу популярність серед косметологів завоювала кокосове масло. Однак через деякий час з 'ясувалося, що такий продукт можна використовувати для приготування їжі. Кокосову олію для їжі в нашій країні застосовують рідко. Тим не менш, продукт має унікальні властивості. Він дозволяє не тільки збагатити продукти харчування корисними компонентами, а й схуднути. Як же використовується кокосове масло для їжі? Користь і шкоду даного продукту вже давно вивчені. До того ж поєднується він з багатьма продуктами.

Застосування олії

Кокосову олію для їжі спочатку практично не застосовували. Воно вважалося виключно косметичним продуктом. Даний компонент входить до складу багатьох брендових засобів для догляду не тільки за волоссям, але і за особою, і за тілом. У домашніх же умовах кокосове масло нерідко застосовувалося для приготування масок і кремів.


Через деякий час вчені довели, що такий компонент ідеально підходить для приготування їжі. Адже в ньому дуже багато корисних для організму людини компонентів, здатних зробити харчування більш насиченим. За допомогою кокосової олії можна не тільки поправити здоров 'я, але і скинути зайву вагу.

Трохи історії

Масло кокоса - це рослинний жир, який вже не одне століття застосовується на Філіппінах, в Таїланді, в Індії та в інших країнах Азії для приготування різноманітних страв. Поступово його популярність зростає. У середині минулого століття його стали використовувати в США. Однак через деякий час виникла підозра, що кокосову олію для їжі краще не застосовувати, так як через великий вміст жирів даний компонент шкідливий для здоров 'я. Але така думка була помилковою.

Склад олії

Кокосову олію харчову виготовляють з затверділої м 'якоті вже зрілих кокосових горіхів. Отримують продукт шляхом гарячої пресовки, а також холодного віджиму. Останній спосіб виробництва масла вважається найбільш щадним. Варто зазначити, що продукт приблизно на 99% складається з жирів, серед яких:

  • жирні насичені кислоти: пальмітинова, стеаринова, каприлинова, капринова, лаурінова, капронова, олійна і так далі;
  • мононенасичені: нервонова, олеїнова, пальмітолеїнова тощо;
  • поліненасичені кислот: омега-6 та омега-3;
  • решта 1% - вода.

Якщо використовувати кокосову олію для їжі (відгуки про неї є і негативні, і позитивні), то слід сказати, що вона володіє досить високою енергетичною цінністю: на 100 грам продукту припадає 900 ккал. Цей показник у нього трохи більше, ніж у соняшникової та оливкової олій.

Корисні властивості

Кокосове масло харчове багато дієтологів вважають шкідливим через високий показник калорійності, а деякі, навпаки, корисним. На їхню думку, це найкорисніший продукт рослинного походження. Серед його властивостей виділяють такі:

  1. Кокосове масло при нагріванні не втрачає своїх корисних якостей. Такий продукт рекомендується застосовувати при смаженні. Адже в процесі такої термічної обробки не звільняються канцерогенні речовини.
  2. Кокосове масло володіє антибактеріальною і обволакуючою властивостями. Завдяки цьому продукт усуває деякі проблеми з травленням, сприяючи при цьому засвоєнню нутрієнтів, які потрапляють в організм разом з їжею.
  3. Масло кокоса позитивно впливає і на стан печінки, покращуючи при цьому її функції самоочищення і стимулюючи виробництво жовчі.
  4. Жири, що входять до складу олії, загалом позитивно впливають на стан усього організму. Незважаючи на багато думок, продукт не викликає підвищення рівня холестерину, а навпаки, виводить його. Якщо використовувати кокосову олію для їжі, то можна уникнути розвитку хвороб серцево-судинної системи та гіпертонії.
  5. Завдяки даному продукту кісткова тканина людини стає більш міцною. Пояснюється це тим, що багато жирів сприяють кращому засвоєнню магнію, кальцію та інших мікроелементів.
  6. Регулярне вживання кокосової олії дозволяє нормалізувати роботу ендокринної системи. Тому його часто рекомендують тим, хто страждає на діабет.

Варто зазначити, що кокосове масло - це гіпоалергенний продукт. Індивідуальна непереносимість зустрічається вкрай рідко.


Чи шкідлива кокосова олія

Як показують відгуки фахівців, масло з м 'якоті кокоса в деяких випадках може завдати шкоди. Якщо у людини є алергія на самі горіхи або індивідуальна непереносимість, то від вживання масла варто назавжди відмовитися. Не рекомендується зловживати продуктом. На добу достатньо вживати не більше 2 чайних ложок кокосової олії. Адже такий продукт насичений всілякими жирами і є висококалорійним. Надмірне вживання масла з м 'якоті кокоса може викликати такі неприємні явища, як порушення роботи травної системи, а також ожиріння.

Яку олію з кокоса застосовують у кулінарії

Застосовується нерафінована і рафінована кокосова олія для їжі. При цьому кожен різновид має свої особливості. Нерафіноване має приємний аромат. Тому його можна застосовувати для приготування десертних страв, наприклад сирників, млинців і так далі. Смажити продукти на маслі безпечно, оскільки при досить сильному нагріванні воно не втрачає своїх властивостей. До того ж у процесі такої термічної обробки не утворюються канцерогенні речовини.

Рафінована кокосова олія практично не має характерного аромату. Його, як правило, застосовують для смаження різноманітних страв: м 'яса, овочів, кондитерських виробів. Крім цього, рафіновану кокосову олію можна додавати в салати, супи, каші, макарони, намащувати на хліб, використовувати для приготування начинки для тортів, вафель, печива і так далі. Але це ще не всі сфери його застосування. Масло також можна додавати в чай, какао, каву. На промислових підприємствах такий компонент застосовують для виробництва спредів і маргаринів. Такі продукти завдають менше шкоди організму, ніж інші рослинні олії.

Якою має бути олія з кокосу

Як вибрати кокосову олію для їжі? Для початку варто зрозуміти, як виглядає якісний продукт. Варто відзначити, що в багатьох, навіть великих торгових центрах Східної Європи дуже складно відшукати кокосову олію. Продають його зазвичай в замороженому вигляді. Природно, що розфасовують такий продукт брикетами.

Колір масла з кокоса повністю відповідає відтінку м 'якоті даного горіха. При цьому продукт може бути жовтуватим, білим або ж злегка кремовим. У продукту високої якості колір однорідний. Варто зазначити, що навіть у замороженому вигляді кокосове масло джерелить приємний, злегка солодкуватий аромат. Плавиться такий продукт при температурі до 25 ° С. Однак зберігати таку олію можна не тільки в холодильнику, але навіть при кімнатній температурі.

Застосування кокосової олії

Кокосове масло в побуті може замінити будь-який рослинний і тваринний жир, у тому числі вершкове, оливкове і соняшникова олія. Застосовується такий продукт:

  • при приготуванні каш, овочевих пюре, картоплі, макаронів;
  • як замінник маргарину у випічці;
  • для смаження на сковороді та у фритюрниці, запікання та гасіння;
  • для заправки салатів з фруктів і різноманітних овочів в розтопленому вигляді.

Варто відзначити, що кокосове масло в поєднанні з гарячим шоколадом або теплим молоком - це хороший і смачний засіб від простудних захворювань.


Чи можна приготувати самостійно

Тепер ви знаєте, для чого потрібна кокосова олія. Для їжі такий продукт можна приготувати самостійно:

  1. На горіху є 4 мітки, в тому місці, де плід кріпився до пальми. За ними потрібно зробити два отвори, а потім злити молоко. У процесі приготування олії воно не буде потрібно.
  2. З плоду потрібно збити шкаралупу, а потім зрізати акуратно м 'якоть. Серцевину необхідно подрібнити в комбайні або натерти на терці.
  3. Отриману масу рекомендується залити водою, бажано гарячою. Коли все охолоне, необхідно поставити ємність у холодильник.
  4. На воді повинна утворитися жирова кірка товщиною приблизно 0,5 сантиметра. Її слід зібрати, розтопити, але не кип 'ятити.
  5. В результаті повинна утворитися рідина. Її слід процедити, злити в скляну ємність і помістити в холодне місце. Не рекомендується зберігати такий продукт більше тижня, так як можна завдати шкоди організму.

Варто зазначити, що з одного кокосового горіха виходить приблизно 50 міліграм олії. З води, яка залишається після приготування продукту, можна зробити кубики льоду. Їх рекомендується використовувати тільки в косметичних цілях. Стружку можна додавати в саморобні скраби або ж застосовувати для прикраси готової випічки.