Хто такий архангел? Ангели та архангели - у чому різниця? Система ангельської ієрархії

Хто такий архангел? Ангели та архангели - у чому різниця? Система ангельської ієрархії

Ангельське військо - опора Творця. Ангели та архангели допомагають сповняти Божий промисел у світі людей і на небі. Залежно від обставин ці невидимі, безтілесні духи можуть бути дбайливими і світлими. Іноді вони войовничі і вогняні, мудрі і розуміючі.

Допитливі уми ставлять запитання: навіщо Бог створив ангелів, а архангел хто такий? Для правдивого віруючого відповіді на ці запитання не просто розширюють кругозір, а дозволяють зміцнити віру, глибше зрозуміти її суть. Адже ангели - важлива частина християнської культури. Вони допомагають віруючим протягом життя, стають провісниками великих подій, піклуються про душі після смерті людей.

Призначення ангелів

Ангели - духовні, безсмертні, створені на образ Божої істоти. Всі вони були створені до нашого видимого світу. Слово "ангел" перекладається як "" посланець, Божий вісник "". У цьому головна їх суть: все, що вони роблять з волі та слави Бога. А справ у них багато:

  1. Вихваляння Бога. Не втомлюється ангельський хор прославляти і оспівувати велич Творця.
  2. Вказівник. Ангели та архангели є, щоб сказати людям, що треба робити або вказати їм шлях.
  3. Захист людей, народів і церкви від усіляких напастей і підступів злих сил.
  4. Відповідь на прохання і молитви.
  5. Послання. Через ангелів Бог посилає звістку про майбутні події.
  6. Турбота про душі після смерті світського тіла.
  7. Участь у Судному дні.

Відповідаючи на запитання, хто такий архангел, люди часто малюють в уяві пухких немовлят з недорозвиненими крильцями або якихось голлівудських героїв в сяючому облаченні і з суворими обличчями. Ці нав 'язані образи мають мало спільного з зображенням небесного воїнства, на якому наполягають церква і богослови.

Ангели не фізичні, а духовні істоти, тому залишаються невидимими для людей. Вони показуються на очі людині лише тоді, коли це потрібно Богові. Ангели можуть приймати будь-яку форму: від вогняного вихору до чудесної тварини, але, як правило, вибирають людський вигляд і постають перед людьми у вигляді дорослого чоловіка.

Для навіювання трепету і благоговіння поява ангела зазвичай супроводжується додатковими ефектами: нестерпним сяйвом, громом, небесними звуками. Християнська традиція часто наділяє їх величними крилами. Але слід пам "ятати, що ангели наділені Творцем достатньою могутністю, щоб літати і без крил. Подібно до золотих одягом вони відіграють роль зовнішнього атрибута, який вражає уяву віруючого.

Ангели - охоронці

Кожну людину береже і опікується персональний ангел-охоронець. З першого крику і до останнього подиху небесний помічник залишається поруч, готовий відгукнутися на молитву або поклик. Серед представників божого воїнства ангели-охоронці знаходяться ближче всіх до людей. Тому на них лягає найтяжчий вантаж гріхів людських. Всі чорні помисли і брудні справи підопічного відомі ангелу. Він безперестанку оплакує гнучку душу і молиться про її спасіння.

Святі отці наставляють пам 'ятати, що ангели-охоронці є близькими і вірними друзями для віруючих, їхніми провідниками до Бога. Потрібно усвідомлювати постійну присутність незримого покровителя, подумки розмовляти і радитися з ним. Це не тільки зміцнює віру, але й дозволяє не піддаватися спокусі, здійснювати глибоку молитву, набувати душевного миру, знаходити відповіді на болісні запитання. Ангели - охоронці часом захищають цілі народи і церкви. Наприклад, архангел Михаїл спочатку зносив єврейський народ. Тільки через деякий час він став охоронцем християнської церкви. Про це написано в багатьох джерелах.

Ангельська ієрархія

Незліченно ангельський натовп, діяльність їх різноманітна. Тому залежно від праць і чинів покровителі поділені на три сфери (ієрархії). Кожна сфера включає три лики (чини ангелів). Всі лики перебувають у повній згоді і суворому підпорядкуванні. Найбільш поширена наступна ангельська ієрархія:

Перша сфера:

  • серафими;
  • херувими;
  • престоли.

Друга сфера:

  • панування;
  • влади;
  • сили.

Третя сфера:

  • початку (начальства);
  • архангели;
  • ангели.

Перша сфера

Серафими є вищими ангелами, які знаходяться прямо біля Божого престолу. Їхнє ім "я перекладається як" вогняний, палаючий "". Серафими полум 'яніють шануванням і любов' ю до Господа, їхнє завдання - передавати цю любов нижчим ангельським чинам.

Херувіми - носії великої мудрості, їх ім 'я означає "обілля премудрості" ". Вони знають усе, що тільки може знати створена Господом істота. Основне завдання - зберігати і повідомляти ці знання ангельським ликам і людям.

Престоли - основа для божого трону. Творець вирікає свій суд, посідаючи на них. Завдання престолів - дарувати славу Бога нижчим ієрархіям.

Друга сфера

Панування є символом і підтвердженням влади Творця. Їхнє завдання - керувати ангелами нижчих ликів. Вони направляють земних правителів, навчають смиряти почуття, не піддаватися впливу злих сил, вибирати правильні рішення.

Влади - воїни Божі, завжди готові битися з силами диявола. Вони захищають людину від спокус злих духів, зміцнюючи її побожність.

Сили - войовничі, могутні ангели, через яких Вседержитель є своєю нескінченною силою, творить з їх допомогою чудеса і знамення.

Третя сфера

Початку дбають про долі держав і народів. Господь наділяє їх силою і завданням захищати окремі народи від підступів диявола, допомагати країнам у суворі часи.

Архангели - вожді небесного воїнства, великі ратники і благовісники. Вони звіщають волю Творця ангелам і пророкам, освічують душу і зміцнюють віру, захищають ворота раю і є переможцями сил зла.

Ангели - найнижчий і найчисленніший лік. Вони є сполучною ланкою між кожним окремим віруючим і Творцем.

Велика седмиця

На запитання, хто такий архангел, більшість вірян згадують двох найбільш шанованих і відомих прообразів: Гавриїла та Михайла. Крім них у церковній ієрархії є ще п 'ять архангелів. Їх вважають вищими. Ікони архангелів з Великої седмиці стоять на видному місці в кожному храмі. Нижче перелічено імена цих вищих істот.

Михайло - ватажок небесного воїнства, переможець Люцифера, архістратиг, великий вождь, перший і найближчий до Творця ангел. Його ім "я означає" рівний Богові "". Архангел Михаїл зображується з фініковою гілкою в лівій руці і списом у правій. На вістрі списа розвивається білий прапор з божим хрестом, він символізує перемогу сил світла над дияволом.

Гавриїл - великий благовісник і мудрець. Він приніс добру новину Богородиці, скеровував Івана Хрестителя та Йосипа. Разом з Михайлом апостолам сповістив про воскресіння і чудесне вознесіння Христа. Його ім "я перекладається як" знання Боже "". На іконах архангел зображується з ліхтарем або райською гілкою в одній руці, а в іншій він тримає дзеркало. Ліхтар символізує світло правдивої віри і знання, гілку - добру новину. Дзеркало допомагає людям побачити свої гріхи.

Рафаїл - цілитель душевних і тілесних недуг. Ім "я буквально означає" зцілення Боже "". Допомагає в скорботі і хворобах. Зображується з пером для змащування ран і лікарською судиною.

Уріїл - покровитель проповідників віри, носій світла Творця, захисник божественних істин. Його ім "я перекладається як" вогонь Божий "". Уріїл несе людям одкровення, запалює їхні душі глибокою вірою, допомагає людині перемагати нечисті помисли і прихильності. Зображується з полум 'ям і мечем.

Салафіїл - головний молитовник за людей. Його ім "я означає" молитва Божа "". Зображується з опущеними очима і молитовно складеними руками.

Єгудил - захисник і покровитель священнослужителів і людей, які живуть і працюють для множення слави Творця. Ім "я перекладається як" Божа хвала ". У правій руці він тримає вінець як нагороду святим людям за благочестя, в лівій у нього пліти як символ покарання за лінощі в служінні Вседержителю.

Варахіїл - керівник і вождь сонма ангелів-охоронців. Він заохочує людей до Творця, а ім "я означає" Боже благословення "". Зображується з трояндами на одязі і в руках.

Падлий архангел

У небесній ієрархії головним ангелом був Люцифер. Бог любив його більше за інших. Добрий і досконалий Люцифер, ім "я котрого перекладається як" нести світло ", був покликаний разом з архангелом Михайлом захищати рай від сил темряви. Але гординя і спрага зрівнятися по владі з Творцем штовхнула його на зраду і бунт. До Люцифера приєдналася третина ангелів. Почався великий бій, в якому світле воїнство під керівництвом Михайла скинуло з небес боговідступників. Відтоді падлий архангел перетворився на уособлення вселенського зла.

Відмінності архангелів від ангелів

Але хто такий архангел, чим він відрізняється від ангела? Можна виділити кілька принципових відмінностей:

  1. Чин. Архангели - головні ангели, вони незрівнянно вищі і могутні, ніж рядові духи.
  2. Близькість до Творця. Архангели оточують трон Творця, стосуються одягу його.
  3. Призначення і діяння. Господь посилає архангелів на виконання найважливіших завдань. Нижчі ангели зайняті більш приземленими справами.
  4. Число. Ангелів з другої і третьої сфери незліченна кількість, архангели ж все наперече.
  5. Назва. Вищі ангели мають імена, ангели нижніх сфер безізвісні.

Це найважливіші відмінності ангелів від архангелів. Насправді їх існує набагато більше.