Хто такі морські леви?

Хто такі морські леви?

Морські леви - це своєрідні, але водночас милі тварини. Ці водні хижаки належать до класу ссавців. Їх кінцівки сформовані в ласти. Морські леви належать до сімейству Ушасті тюлені. Таких тварин налічують 5 різновидів. Розгляньмо їх.

Південний

Чоловічі особини цього виду виростають досить великими - близько 2,5 м в довжину з вагою 300 кг. Вони мають темний коричневий окрас, що переходить у жовтуватий на черевній частині. Самки майже не поступаються в довжині, досягаючи 2 м, проте є вдвічі стрункішими і важать до 150 кг. Забарвлення жіночих особин схоже на таке у чоловічих, але трохи світліше і з наявністю пігментних плям по всій поверхні тіла. Район проживання - прибережна зона Тихого океану на території Південної Америки, а також Атлантичного - на півдні Бразилії. Зустрічаються невеликі групи на Фолклендських островах і Галапагосах.


Північний

Доростає до 3,5 м і є важковаговиком з масою до 1 тис. кг. Самки вдвічі менші за довжиною і втричі - за вагою. Сивучи - друга назва, яку мають ці морські леви. Сахалін, Курильські, Командорські, Алеутські острови, Камчатка, Аляска і Охотське море - зони їх проживання.

Австралійська

Австралійський, або білошапковий вид, раніше мешкав на території, що охоплює південь материка і до Тасманії. За розміром ці морські леви нагадують своїх південних побратимів. Однак мають кардинальні відмінності в зовнішності залежно від статі: так, самки мають сріблясто-сірий або світлий коричневий відтінок, більш насичений на спині. Самці мають більш густе забарвлення. Коричневий відтінок відразу візуально виділяє їх у межах колонії.

Каліфорнійський

Каліфорнійські морські леви мають ще назву - чорні, або північні. Пояснюється це і забарвленням, і місцевістю проживання. Зовні каліфорнійські морські леви нагадують тюленів, проте є набагато більшими ссавцями. Колонії оволоділи північними тихоокеанськими водами.

Вони характеризуються дивовижною кмітливістю і високими комунікативними здібностями, тому їх часто приручають і дресирують в умовах зоопарку, дельфінарію або цирку.

Новозеландська

Новозеландський вигляд названо на честь освоєних морськими левами земель (у тому числі Снарські, острови Окленд і Кемпбелл). Самці по довжині досягають близько 2,5 м, масивності їм надає також грива, що росте на комірцевій зоні. Жіночі особини доростають до 2 м і мають більш сіроватий відтінок.

Проживають ці ластоногі в колоніях, чисельність яких коливається в невеликих показниках. На суші вони залягають у відносно невеликій щільності. Спілкуються між собою за допомогою звуків, схожих на левовий рик, проте значно м 'якше.


Схожість

Зазначимо, що морські леви і морські котики зовні іноді важковидобувні. Однак не дарма перших називають вухатими тюленями. Саме в цьому полягає їхня головна відмінність. У левів також є довші ласти і масивне тіло.

Розмноження

Морські леви розмножуються в період покладання на суші. Самці заздалегідь освоюють берегову територію, потім там з 'являється їх гарем, що складається з одного або декількох десятків жіночих особин у кожного. Це відбувається раз на рік, у теплий час. Чим сильніший господар лежбища, тим більша чисельність його самок. Під час спарювання самець може перебувати в оточенні 3 і більше левиць. Існують також холостяцькі групи молодих представників даного виду ластоногих, які іноді забираються на чужі території і викрадають самок для подальшого запліднення. Це стає причиною боїв за територіальну та особисту власність, проте всі розходяться полюбовно.

Вагітність самки триває близько року, в результаті з 'являється одне дитинча. Через пару місяців після народження ряд молочних зубів у молодих особин змінюється на постійні. Всього у них налічується 34-38 корінних зубів. Годування молоком триває протягом 90-120 днів. Через кілька днів після закінчення годування відбувається новий процес спарювання.

Після появи нового потомства, через деякий час у морських левенят настає період першої ліньки. Коли цей етап дорослішання закінчиться, вони відокремляться від старших родичів і створять своє поселення. Морські леви живуть у середньому два десятки років.

Харчування

Раціон цих ссавців складається переважно з дрібних мешканців моря і невеликої риби. Морські леви є вмілими плавцями і відмінними мисливцями, у воді їм немає рівних. Їжу вони видобувають виключно там, на що часом йде до декількох днів. Незважаючи на масивне тіло, особливо у представників деяких видів, його обтічність дозволяє цьому виду ссавців спритно і швидко переміщатися в хвилях, захищаючись від великих хижаків або полюючи за здобиччю.

Загрозу життю морським левам становлять косатки і акули. Також зафіксовано безліч випадків загибелі цих ластоногих через травми, отримані від механізмів водного транспорту.

Цікавий факт

Морські леви, пінгвіни пов "язані цікавим фактом, засвідченим у 2006 році. Зафіксовано випадки статевого зв 'язку між цими представниками різних видів тварин. Експерти визнали цей факт це випадковістю. Однак через деякий час було відзначено ще кілька випадків, при цьому статева приналежність пінгвіна не мала ніякого значення. Лев просто притискав птаха своєю вагою і робив свою справу. Після закінчення процесу хижак звільняв жертву. Але зареєстрований один випадок, коли згодом пінгвін був з 'їдений.