Гліцерин - це... Властивості, характеристики, застосування речовини

Гліцерин - це... Властивості, характеристики, застосування речовини

Гліцерин - це речовина, яка використовується в багатьох областях завдяки своїм властивостям. Вперше воно було отримано в 1779 році. Дотримання правильного дозування при його додаванні в різні субстанції дозволяє досягти хороших результатів. У медицині його застосовують як з лікувальною, наприклад, для лікування запорів, так і профілактичною метою.

Опис, отримання

Гліцерин - це солодка на смак рідина в 'язкої консистенції, що не має запаху і кольору. Речовина поширена в природі:

  • входить до складу більшості жирів, які містяться в рослинних і тварин тканинах;
  • бере участь в обмінних процесах, що відбуваються в організмі тварини.

Виробничий гліцерин отримують шляхом синтезу з тварини або рослинної сировини, або штучним способом. На його якість впливає технологічний процес. Речовина, яка вироблена без хлору, вважається найбільш чистою, не чинить дратівливої дії на дерму, краще працює при невисокій вологості. Розрізняють гліцерин:

  1. Рослинний - джерелом служить олія меліси, а також пальмове і кокосове. Широко використовується в косметичній індустрії.
  2. Тварина - отримують з свинячого жиру, використовують досить рідко.
  3. Синтетичний - синтезують з пропілену з 1938 року, використовуючи різні способи перетворення пропилену на гліцерин. Таким способом виробляється велика частина цієї речовини.

Розчин "Гліцерину": інструкція щодо застосування

Діючою речовиною є гліцерол, якого міститься 25 або 40 грамів у флаконі. Його водний розчин володіє пом 'якшувальною дією на слизові оболонки і дерму. Застосовується засіб зовнішньо, їм змащують уражені ділянки. При тривалому використанні можлива поява небажаних явищ у вигляді почервоніння шкіри. Гліцерин, насичуючи дерму вологою, витягує її з повітря, тому на ній утворюється плівочка. Однак поглинати її речовину може тільки при достатній вологості (45-65 відсотків). В іншому випадку воно черпає її з глибинних шарів шкіри.

Зберігається розчин гліцерину при температурі не вище двадцяти п 'яти градусів. Має термін придатності п 'ять років, після закінчення якого його використання заборонено. Відпускається з аптечних закладів без рецепта доктора.

Характеристики та фізичні властивості

Гліцерин - це органічна речовина у вигляді триатомного спирту з температурою кипіння 290 і плавлення 18 градусів. Це солодкий безбарвний сироп, який добре змішується з водою, розчиняється в спирті. Його фізичні властивості залежать від температури:

  • в 'язкість - знижується при нагріванні з 20 до 120 градусів;
  • щільність - при аналогічному нагріванні вона зменшується тільки на шість відсотків;
  • питома теплоємність - при нагріванні збільшується.

Хімічні властивості

Неорганічні лужі, солі, моно- і дисахариди відмінно розчиняються в самому гліцерині, що дозволяє його широко використовувати. На відміну від одноатомних спиртів, він реагує не тільки з лужними металами, але і з підставами. Гліцерин, вступаючи з галогеноводнями в реакції, утворює різні ефіри. Крім того, має практичне значення реакція нітрування, за підсумками якої виходить тринітрогліцерин.

Якісними реакціями на багатоатомні спирти є реакція гліцерину:

  • з гідроксидом міді, в результаті якої виходить міді гліцерат, що має яскраво-синє фарбування;
  • з калію перманганатом, її називають вулканом Шееле.

Застосування

Гліцерин використовують у багатьох галузях:

  1. Харчовий - при виробництві кондитерських виробів для збільшення обсягу хліба і поліпшення його консистенції, запобігання просідання шоколаду. Для виготовлення екстрактів імбиря, чаю, кави та інших рослинних речовин, які попередньо подрібнюють, а далі обробляють розчином гліцерину. Готовий екстракт містить приблизно тридцять відсотків цієї речовини. Присутність у хлібобулочних виробах гліцерину дозволяє довше зберегти їх м 'якими, а додавання його в макарони знижує клейкість.
  2. Тютюновий - завдяки високій гігроскопічності його застосовують для усунення неприємного смаку та збереження вологості листя при заготівлі тютюну.
  3. Лакофарбовою - є одним з інгредієнтів полірувальних складів, в основному лаків, які застосовують для остаточного оздоблення.
  4. Медичною - для підвищення в 'язкості медикаментів, запобіжного заходу від висихання препаратів, що мають мазеву основу. Застосовуючи згідно з інструкцією гліцерин як розчинник, отримують висококонцентровані лікувальні розчини.
  5. Сільськогосподарській - кору дерев і чагарників захищає від негоди. Насіння, оброблене гліцерином, краще сходить.
  6. Текстильною - для виробництва синтетичної вовни, шовку, розчинників і отримання анилінових фарб. Використання його в крашанні і прядінні надає тканинам еластичність і м 'якість.
  7. Косметичною - пом 'якшує дерму і надає їй белізну. Завдяки гліцерину поживні речовини краще проникають у глибокі шкірні шари.
  8. Паперовий - для виготовлення паперових рушників, серветок, папіросного і жаронепроникного паперу, кальки і пергаменту. Пакувальний матеріал, просочений розчином желатину, бури, амонію фосфату і гліцерину, стає вогнестійким.
  9. Шкіряний - входить до складу воскових емульсій для дублення шкіри.
  10. Радіотехнічної - для виготовлення алкидних смол, електролітичних конденсаторів, при обробці алюмінію і його сплавів,

А також при виробництві пластмас і пакувального матеріалу, миючих засобів.

Використання косметології

Гліцерин - це один з дешевих і доступних зволожуючих засобів, який активно використовують у косметології. Відомо кілька способів його застосування для збереження жіночої краси. Так, при додаванні кількох крапель у ванночку для ніг або для рук дерма буде м 'якою і свіжою. Дві краплі, введені в шампунь, забезпечать ефект ламінування, в крем для ніг - вилікують тріщини на п 'ятах.

Корисні властивості гліцерину, які використовуються в індустрії краси, такі:

  1. Очищення - завдяки його проникненню в тканину дерми, в них прискорюються обмінні процеси, виводяться шкідливі речовини і очищаються пори.
  2. Зволоження - забирає вологу з навколишнього середовища. Однак тривале перебування у спекотному та сухому приміщенні веде до зневоднення кожного покриву.
  3. Освітлення - застарілі рубці і пігментні плями світліють.
  4. Омолодження - освіжає обличчя, усуваючи мімічні зморшки.
  5. Захист - створює тонкий шар на поверхні дерми, через який не проходять ультрафіолетові промені.

Гліцерин можна сміливо додавати в різні креми, маски і лосьйони для обличчя і рук. Він посилює дію інших компонентів, сприяючи проникненню активних речовин у глибокі шари дерми.

Допомога домогосподаркам

Плями від вина, ягід, чорнил, кави, чаю і жирні, не страшні, якщо в будинку є гліцерин. Цей простий засіб рятує від багатьох забруднень. Причому його допускається використовувати і для світлих поверхонь. А також це стосується одягу, оскільки він не залишає слідів і легко змивається водою. Гліцерин, поєднаний з розчином аміаку, впорається з застарілими жирними розлученнями. Головний секрет при видаленні плям - це підігрітий до сорока-п 'ятдесяти градусів розчин.

Після кожної чистки сумок, взуття, курток бажано обробити шкіряну поверхню гліцерином. В результаті вона зволожиться, вироби будуть м 'якими і ніжними.

Якщо натерти скляні та дзеркальні поверхні гліцерином, то вони стануть кришталево прозорими.

При додаванні декількох ложок розчину у відро з водою при митті підлог ламінат, паркет або лінолеум знайдуть блиск.

Відгуки про гліцерин

Споживачі залишають багато відгуків про цей засіб. Зустрічаються як негативні, так і позитивні. У першому випадку невдоволення викликають наступні моменти:

  1. Володіє тимчасовим зволожуючим ефектом. Через невеликий проміжок часу дерма стає більш сухою, ніж до використання гліцерину. Особливо це помітно при низькій вологості повітря.
  2. Залишає на руках жирну плівку.
  3. Не підходить для чутливої шкіри.

З плюсів зазначають:

  • доступність;
  • низьку ціну;
  • це хороша добавка в маски для обличчя і волосся при приготуванні їх в домашніх умовах;
  • відбілює шкіру;
  • натуральний засіб;
  • розгладжує зморшки;
  • завдяки антисептичним властивостям допомагає в затягуванні порізів і ран;
  • допомагає склом очок не запотівати.

Таким чином, не можна однозначно сказати, що ця речовина - погана або хороша. Його шкода, так само як і величезна користь, не доведена. Проте вже протягом багатьох десятиліть його широко і успішно використовують.