Галка (птах): опис, спосіб життя

Галка (птах): опис, спосіб життя

Птахи ворони і галки дуже схожі між собою, ще до цієї галасливої компанії пернатих можна додати грачів. Якщо людина погано розбирається у видах птахів, то для неї не зовсім зрозуміло, хто з них хто - всі вони чорненькі, ось і весь опис. Але насправді відмінності дуже навіть помітні. Найголовніше, по чому можна розпізнати галку, це її розмір, вона значно менше грача і ворони.

Дзьоб у неї теж не такий масивний, як у її чорних сородичів. У цій статті поговоримо саме про галку, яка нагадує своєю акуратною зовнішністю красиву іграшку. Мало хто знає, що в старовину люди вірили в те, що галка - птах, який, якби мав мову, зміг би розмовляти по-людськи. Хоча відомо, що птахи видають звуки не за допомогою мови.

Птах галка: опис

Пернаті цього виду, як вже говорилося раніше, не надто великі. Галка - птиця, яка має довжину тіла 30-35 см при вазі 200-280 м. Крила трохи вкорочені, з розмахом 65-75 см, хвіст вузький.

Оперення птаха щільне. Крила, хвіст і спина чорного забарвлення з синім відливом. Груди і голова сірі, з красивим сріблястим відтінком. Ноги чорненькі, дзьоб темний, очі блакитні, дуже виразні і красиві.

Спосіб життя

Галка - зимуючий птах чи перелітний? На це питання не можна відповісти однозначно, оскільки спосіб життя цих пернатих - кочовий, осідлий і перелітний. Поговоримо про це детальніше. Живуть галки в Центральній і Західній Європі, також зустрічаються в Північній Африці та Азії. Північні жителі є перелітними, всі інші представники цього виду вважаються осілими або кочують. Перелітні відправляються зимувати на південь у жовтні і повертаються додому в лютому.

Галки дуже спритні, крикливі, товариські і розумні. Найкращі їхні друзі серед пташиного царства - це граки, саме в їхній компанії пернаті люблять вишагувати по полях і городах, шумно перекрикуючись між собою характерними звуками "каа-каа". Живуть парами, збираючись у зграї, що налічують до декількох десятків птахів.

У наші дні галки воліють жити поруч з людським житлом і влаштовувати гнізда на старих і покинутих будівлях. Біля людей птахам набагато простіше добувати собі їжу, та й спілкування в населених пунктах побільше, ніж у лісовій місцевості, а поспілкуватися ці пташки люблять. Якщо ж зграя галок живе в лісі, то їх гнізда знаходяться на високих старих деревах з дуплами. Також чорних крикунів можна зустріти в гаю, на скелястих узбережжях і в посадках, поруч з сільськогосподарськими полями.

Раціон

Галка - птах, який не належить до переконаних вегетаріанців і любить поласувати павуками або іншими комахами, дощовими черв 'яками, молюсками. Коли дозволяють умови місцевості, чорні пернаті можуть полювати на дрібних гризунів, таких як полювання і миші.

Крім їжі тваринного походження в раціон галок входять зерна і насіння, плоди і ягоди. Сміттєві баки та звалища - це для птахів справжні їдальні з достатку різноманітної їжі. У цих місцях завжди можна відшукати щось смачненьке.

Пернаті крикуни дуже завбачливі і запасливі. Коли їм вдається добувати їжу у великих кількостях, вони під корінням дерев, під листям або в інших укромних місцях роблять запаси. У нелітну погану погоду, коли може загрожувати голод, такі комори дуже їх виручають.

Розмноження

Протягом усього життя пара галок зберігає вірність і висиджує потомство щороку в одному і тому ж гнізді. Під час шлюбного періоду птахи стають дуже крикливими. Вони співають "серенади" і влаштовують бійки. Цей час припадає на лютий.

Галка - птиця, відкладаюча яйця (3-7 шт.) з настанням квітня. І з цього моменту в зграї настає відносний спокій і тиша. Пара протягом 18 днів по черзі висиджує пташенят.

Після закінчення цього терміну з яєць з 'являються сліпі безпорадні пташенята з рідкісною гарматою. Тепер батькам доведеться працювати з ранку до ночі, щоб прогодувати потомство.

Через 30 днів малюки вже повністю в оперенні і готові покинути рідне гніздо, хоча літати вони поки не вміють. Ще 14-16 днів парі галок необхідно підгодовувати їх і піклуватися про підрослих дітей, після цього молодь починає жити самостійно. Нові зграї галасливих чорних птахів будуть метушливо снувати в пошуках їжі. Сучасні міста і села не можливо вже уявити без галок, вони стали постійними сусідами людей.