Дух світу цього - що це в християнстві?

Дух світу цього - що це в християнстві?

Духовне життя - одна з найскладніших наук. Її поняття непросто зрозуміти, але уявлення про них буде корисне кожному, хто прагне пізнати правду. Одним з таких уявлень є ідея про дух, що керує світом.

Думка Феофана Затворника

Преподобний Феофан Затворник пише про те, що дух світу являє собою дух ворожнечі проти Вищих, Божественних сил. Він змушує людину впадати в різноманітні похоті. Якщо він принаймні трохи долучиться до цього духу, то повністю охолоне до християнства. Цей дух неприязний до вчення Ісуса Христа. Богослов пише, що не можна вважати, ніби можна поєднати матеріальне і духовне. Адже дух світу - це лукавий дух, який постійно спокушає людину. Тільки той, хто міцно переконаний у своїй вірі, здатний йому протистояти.


Неможливо примирити правду Христа з брехнею, якою постійно орудують темні сили. За ними ховаються пекельні глибини, каже Феофан Затворник.

Пояснення Паїсія Святогорця

Один з найбільших подвижників сучасності, Паїсій Святогорець, каже так: "Найбільшим ворогом порятунку людської душі, який навіть страшніше діавола, є дух, що наповнює цей світ. Він постійно тягне людей до себе, однак, зрештою, його результатом є вічна гіркота. Та душа, яка виявилася полонена метушнім і спадним світом, виснажується. А розум такої людини - помрачається. Якщо ця людина на перший погляд і здається зовні особистістю, то насправді являє собою духовний "викидень".

Іустін Челійський про мирський дух

Преподобний старець пише, що основною таємницею християнського світогляду є прийняття Духа Святого. Світ не може проникнути в душу християнина, зробити її порочною, адже прихильник вчення Христа черпає сили від Самого Господа. І чим сильніше людина приймає в собі Дух Господній, тим більш досконале знання про Бога вона отримує. Тоді йому стають доступними мир і радість у Дусі Святому.

Поняття про мир, підкреслює Іустін Челійський, є діаметрально протилежним. Все, що живе світом, - рано чи пізно закінчується і зникає. Його дух не може пізнавати ні Господа, ні того, що Він може дарувати. Дух світу перебуває і у владі, яка не визнає Спасителя у Христі. Він є духом Антихриста.

Старець підкреслює, що це питання вкрай серйозне для кожної людини, і до нього не можна ставитися легковажно. Той чоловік, який вибрав для себе шлях християнства, повинен відокремити себе від усього світського, не піддаватися впливу його духу.

Відмінність життя християнського

Християни мають власний світ, особливий спосіб життя. Їхня діяльність і вчинки відрізняються від тих, що здійснюються мирянами. Звичайні світські люди наповнюють свій розум непостійними помислами і тривогами світу цього, марними бажаннями, речовими ідеями. Діавол стрясає людські душі звичайними земними справами, затьмарює їх розум і не дає прийти до порятунку. З тих пір, як перші люди, Адам і Єва, вчинили Божий наказ, чоловік і став піднесений похмурому і небезпечному духу світу цього.


За своєю суттю, останній являє собою всіх тих людей, які перебувають у владі своїх пристрастей. Вони ненавидять Христа, а також їхню ненависть і до Його послідовників. Все тому, що християни своїм способом життя вказують на недоліки тих людей, які перебувають у владі світського духу. Християнин робить очевидними слабкості і безвольність грішника. Дух світу є за своєю суттю протилежним Духу Утішителю, Істині та Любові. Природа мирського зла і лукава.

Володар усього світського

Князем світу цього є не хто інший, як діавол. З початку часів цей дух, який горів, є людиноубивцею і брехуном, головним ворогом спасіння людської душі. Діавол є не просто абстрактним злом, а реальною духовною істотою. Колись він був херувимом, але впав через свою гординю. Він і є князем цього світу. Інших духів послідувало за Люцифером незліченне безліч. Вони, не знаючи ні хвилини відпочинку, безперестанку ведуть боротьбу з усім добрим і світлим, прагнучи насадити на землі пекло. І в цьому їм сприяють ті люди, які схильні до духу світу цього.

Богослов Костянтин Сільченков вважає: вони збирають скарби на землі, і не здатні піднятися вище тих речей, які можна побачити і помацати. Серцем своїм вони приліпилися до грошей, слави, наступних плотських насолоди. Для них вже немає істини і моральності, а в їхніх голосах звучить відчайдушна злість.

Брехня як знаряддя падлих духів

Одна з основних зброї світського духу - безперестанкова брехня. Її беруть на озброєння всі ті, хто зрадився злу. Вони постійно живуть у брехні, а також навчають подібного підходу й інших. Наприклад, світ духів і богів, вигаданий язичниками, є однією зі спокус, бо для християнина немає інших богів, окрім Єдиного Бога.

У цій брехні немає нічого дивного, адже брехня - це рідна стихія темних сил і людей, схильних до ім. Вони не можуть існувати, говорячи правду. А як відомо, саме діавол і є брехуном і батьком брехні, лукавим вбивцею людини. Тільки один помилковий помисел здатний збити людину зі світлого шляху, привести до погибелі, вчать святі отці.

Які ті люди, які віддали себе в розпорядження мирського?

Святитель Ігнатій Брянчанінов пише: "Люди, які дозволяють собі засвоювати помилкові думки, одночасно засвоюють і властивості темного духу світу, відкинутих ангелів і діавола. З "єднання з Господом видається для них абсолютно неприродним".

Одна з основних характерних рис тих людей, які зрадили своє життя обману і брехні, є щира віра у своє духовне здоров 'я. Вони невпинно плодять величезну кількість послідовників. Величезна кількість людей заражається обманом, оскільки піддається спокусі їх прикладу - особливо, якщо подібний підхід зручний для земного благополуччя. Світ душі і мир духу тісно пов "язані між собою - спокушаючись за допомогою спокус, спрямованих на душу, люди втрачають і свій дух, зв" язок з Божественним.


Обов "язок людей Божих

Справа кожного християнина - перемогти світ. За допомогою чого це можна зробити? Відповідь на це питання одна: за допомогою світу гірського. Людина Христа походить від Бога, і тому вона може перемогти темний дух. Сучасний послідовник Христа перебуває в страху від того анархізму і невіри, воєн і небезпек, що панують в на планеті сьогодні. Однак святі отці підкреслюють, що саме зараз - найкращий час для того, щоб "одягнутися у всеозброєння Боже" (Послання до Ефесян 6:11). Це дозволить протистояти тій підступності і лукавству, які панують у сучасному світі. Необхідно всю свою душу і фізичні можливості вкласти в діло Боже, молитву і піст.

Подібна боротьба проводилася і Самим Христом, і святими Апостолами, і багатьма Божими Угодниками і Подвижниками. Власним життям Христос показав, що дух світу можна і потрібно перемагати. Жити необхідно духом прийдешньої Вічності, але не духом швидкоплинного дня.

Властивості світу

Головна характеристика всього мирського - це скупість. Цей дух вміє тільки брати, і ніколи - повертати. На перший погляд, він може здатися чеснотливим, однак на ділі нічого такого немає. В Євангелії від Луки пишеться про язичницьких володарів: "Благодійники, які володіють ними, називаються". Слід звернути увагу на останнє слово - "називаються".

Так було сказано Христом для того, щоб показати дух цього світу, не здатний творити ніяких благодійників. Володарі мають тільки ім 'я благодійників, але насправді не є такими. Саме в цьому сенсі говорив апостол Яків свої слова про те, що саме багатії гноблять простих людей, тягнуть їх до судів, безславлять добре християнське ім 'я.

Дух цього світу здатний тільки на образи, грабежі, невдоволення, ненаситність бажань. Кожна людина, яка краде чуже або гнобить іншого, наділена не Духом Господнім, а духом цього світу.