Де живуть мавпи в природі?

Де живуть мавпи в природі?

Примати завжди цікавили людей більше, ніж інші тварини. Багато в чому це пов 'язано з теорією Дарвіна і антропологічними даними деяких видів. Далі розглянемо, де живуть мавпи, їхні різновиди та особливості життєвого циклу.

Загальна інформація

У природі налічується кілька сотень видів приматів, найбільш відомими з яких є людиноподібні особини. Довжина тулуба мавпи може варіюватися від декількох сантиметрів до двох метрів. Як правило, ці тварини ведуть деревний спосіб життя, тримаються групами. Всеїдні звірі активні вдень. Переваги в рослинній або тваринній їжі залежать від ареалу проживання. Де живуть мавпи? Розглянемо середовище їх проживання по сімействах.


Ґрункові та галаґові

Сімейство Ігрункові відноситься до найменшого виду приматів. Вони дуже активні і рухливі, мешкають на деревах, всі важливі справи виконують вдень, вночі відсипаються в дуплах дерев. Основне харчування - фруктові плоди, насіння, птахи і комахи. Регіони проживання - Бразилія, Перу, Еквадор, Панама, Колумбія.

Нічні звірки галаго являють собою вельми активних стрибунів. Основний раціон - фрукти, інші плоди, безхребетні. Ареал проживання - Африка. Це можуть бути як сухі регіони з колючими чагарниками, так і місця з тропічним кліматом.

Сімейство людиноподібних

Далі розглянемо, де живуть і чим харчуються мавпи, максимально схожі на людину? Ці тварини можуть бути низького, середнього або високого зросту. Маса звірів становить, залежно від роду і виду, від п 'яти до трьохсот кілограм. Відмінні особливості - масивне додавання тулуба, довгі передні і короткі задні кінцівки. Голова - округлої форми з видатною лицьовою частиною. Також у них добре розвинений головний мозок.

Переважно людиноподібні примати мешкають у тропічних лісах, ведуть денний спосіб життя, багато часу проводять на деревах. Регіони проживання - Екваторіальна Африка, Південно-Східна Азія і прилеглі острівні території. Харчування - плоди дерев, частини чагарників, комахи, птиці, дрібні тварини.

Гіббонові

Для цього сімейства характерні такі особливості:

  • тулуб за довжиною - від 450 до 900 міліметрів;
  • маса тіла - від 8 до 13 кілограмів;
  • оригінальна будова з особливо подовженими передніми кінцівками;
  • у приматів в наявності сіднична мозоль;
  • тварини мають густий волосяний покрив;
  • колер звірят варіюється від кремового кольору до чорного або бурого відтінку.

Сімейства гіббонових проживають переважно в тропічних лісах на деревах, харчуються листям і плодами. Ареал проживання - Калімантан, Суматра, Ява, Індокитай, Таїланд, Бірма.


Де живуть карликові лемури?

Найбільші особини цих тварин сягають 460 грамів. Вони проживають у східних тропічних лісах і західних посушливих масивах. Залежно від регіону, звірі мають червоно-коричневий забарвлення або сірий відтінок. Багато цих приматів мешкає на острові Мадагаскар. На відміну від більшості інших мавп, лемури ведуть нічний спосіб життя, переважно на деревах. Вони споруджують гнізда у вигляді куль з листя, використовують в якості житла природні дупла. Харчуються звірки зазвичай фруктовими плодами і корінцями.

Довгопята

Нижче описано, де (в якій країні) живуть мавпи сімейства довгопят, які є перехідною ланкою між лемурами і нижчими видами. Особливості цих тварин:

  • невеликий розмір - від 280 до 400 міліметрів з хвостом довжиною 6-25 см;
  • маса - 150 г (максимальна);
  • звірята володіють порівняно великою і дуже рухливою головою, яку можуть повертати на 180 °.
  • укорочена морда;
  • очі - великі випучені;
  • добре розвинений п 'яточний відділ;
  • шерсть оксамитова, червонуватого або сірого кольору;
  • довгий упругий хвіст має на кінці пензлик;
  • раціон - хребетні, комахи, ящірки, птиці і яйця.

Ареал проживання - Південно-Східна Азія. При цьому певний вид займає конкретну територію (острови Філіппінського, Зондського і Малайського архіпелагу).

Руконожки

Це сімейство представлено одним видом і занесено до Червоної книги. Особини мають невеликі розміри, струнке і дещо подовжене тіло, округлу голову, вкорочену лицьову частину. Шерсть у мавп груба, бурого або чорного кольору.

Де живуть мавпи цього сімейства? Основні місця їхнього проживання - бамбукові і мангрові хащі, а також джунглі. Примати активні вночі, ведуть деревний спосіб життя, сплять у дуплах дерев або в їхніх кронах. Основна їжа - комахи і личинки. Малочисельний вигляд можна зустріти тільки на Мадагаскарі.

Мавпи

Особливості цього сімейства:

  • до категорії входить вісім пологів приматів;
  • деякі з них безхвості;
  • статура різна - від витонченого легкого тіла до масивного і вантажного тулуба;
  • задні кінцівки коротші від передніх лап;
  • волосяний покрив довгий і шовковистий;
  • шерсть покриває все тулуб, включаючи сідничну частину, підошви і задні лапи.

Де живуть мавпи? У джунглях, на відкритих рівнинах, кам 'янистих місцях. Мангрові заросли - основні місця проживання мавпочкоподібних. Частина з них веде деревний спосіб життя, інші переміщуються по землі. Вдень тварини активні, вночі влаштовуються на нічліг у печерах або пустотах дерев. Регіони популяцій - Південно-Східна Азія, Африка, Аравійський півострів, Гібралтар.


Капуцини

Це найчисельніший різновид приматів (11 пологів). Тварини бувають середнього і малого розміру, мають довгий волохатий хвіст. Деякі особи можуть використовувати його як орган зобов "язання. Волосяний покрив біля ланцюгових приматів (капуцинів) густий і однотонний. Лицьова частина голови вкорочена, ніздрі явно відокремлені, великі очі володіють вираженими століттями.

Ці представники приматів відмінно переміщаються по деревах, харчуються рослинною їжею, проте не гребують і комах, пташиних яєць та інших дрібних звіряток. Видобуток капуцини утримують за допомогою передніх лап, морда здатна виражати деякі емоції. Ареал проживання - Південна і Центральна Америка, Аргентина, Мексика.

Де живе павукоподібна мавпа?

Ця категорія приматів мешкає на гілках дерев, переміщується по них за допомогою чіпких кінцівок. Живуть звірі сім 'ями до двадцяти особин, які також підрозділюються на групи по 4-5 представників. Вони ведуть денний спосіб життя, харчуються рослинною і тваринною їжею.

Залежно від вигляду, колір вовняного покриву павукоподібних приматів може варіюватися від сірого до чорного колера. Основний ареал проживання - Перу, Центральна, Південна Америка, Бразилія, Болівія. Вище ми розглянули, де живе багато-багато диких мавп. Варто зазначити, що, незважаючи на красу і візуальну добродушність деяких представників приматів, насправді вони можуть бути хитрими і дуже небезпечними. У нашій країні подивитися на мавп можна в зоопарках, розташованих у великих містах.