Де живе і чим харчується сорока в природі?

Де живе і чим харчується сорока в природі?

Безліч казок, віршів і різних дитячих потішок присвячується цьому дивовижному яскравому птаху. Багатьом знайомі рядки: "Сорока-білобока кашку варила, діток нагодувала".... Можливо, для багатьох у дитинстві ці рядки і стали першим знайомством з дивовижним світом птахів. Багато книг прикрашені картинками з сороками, адже вони такі яскраві і пам 'ятні.

Далі дано докладний опис сороки. Прочитавши статтю, можна буде дізнатися, де вони живуть, які особливості їм притаманні, а також чим вони харчуються.

Загальна інформація

Про сороку кажуть, що вона дуже розумна, спритна, хитра і спритна. Вважається, що у цих птахів навіть існує особлива мова, завдяки якій вони здатні один одному повідомляти важливу інформацію про небезпеку.

Сороки належать до групи птахів сімейства вранових. Включає воно в себе представників 9 пологів. Усі види сорок за зовнішніми ознаками схожі, незважаючи на те, що їхні пологи не завжди є близькоспорідненими один одному. У зв 'язку із зовнішньою схожістю вони об' єднані під однією спільною назвою.

Існує в цілому приблизно 30 видів цих птахів. Найбільш близькими до сороків серед вранових є ворони і сойки.

Опис сороки

Між самками і самцями у цих птахів зовнішньої відмінності практично немає, хоча другі трохи більші. Вага останніх становить трохи більше 230 грамів, а самки важать приблизно 200 грамів. Зорово таку дрібну різницю складно визначити. Довжина тіла сороки в середньому сягає 50 сантиметрів, розмах крил - близько 90 сантиметрів.

Сорока по своєму забарвленню неповторна. Все оперення її має чорно-білу колірну гаму. Шия, голова, спина і груди у неї чорного кольору з металевим блиском і відливом. Під променями сонця на чорному оперенні вловимі зеленуваті і фіолетові відтінки. Плечі і живіт білі (тому називається сорокою-білобокою), а іноді і кінчики крил пофарбовані в білий колір.

Довгий хвіст птаха пофарбовано в чорний колір. У весняну пору забарвлення пір 'я птаха стає бляклою і не такою вже вражаючою. Пов 'язано це з лінькою.

І молоді сороки мають майже таке саме забарвлення, як у дорослих особин.

Поширення, місця проживання

Де живе сорока в природних умовах проживання? Ареал поширення цього птаха зосереджений у півкулі Північній, де зустрічається він на всіх його континентах - в Африці, Євразії та Північній Америці. Особливо великі площі поширення сороки звичайної, що охоплюють всю зону помірного клімату Євразії (за винятком Далекого Сходу).

Інші види мають вужчі ареали. Наприклад, каліфорнійська сорока зустрічається лише на Каліфорнійському півострові, а на Тайвані мешкає тільки толстокла лазорова сорока. Місця проживання блакитної сороки - справжня загадка. Вони охоплюють дві ділянки: один - Далекий Схід (Китай, Корея, Японія, північ Монголії, Примор 'я), другий - крайній захід Європи (Португалія та Іспанія). На сьогодні наука не дала будь-якого пояснення тому, як птахи одного виду виявилися настільки ізольованими один від одного.

У всіх видів середовище проживання схоже, так само як і те, чим харчуються сороки. Поселятися вони воліють у лісах різних типів - широколічних, хвойних і в джунглях тропічних. Живуть вони і в парках міських, в глухих хащах, і в редколіссях, і в лісопосадках. Займаючись пошуками їжі, вони відвідують досить відкриті простори: галявини, пустоші, береги озер і річок, луга і поля.

Є види, які тримаються більшу частину пори року поодинці і утворюють сімейні пари і групи лише після виведення яєць. Є й ті, які живуть невеликими зграями, а в період гніздування розпадаються на окремі пари.

Повадки і особливості поведінки

Сорока - птах, походка у якого неповторна і особлива. По землі вона переміщується в основному стрибками і по гілках дерев також пересувається стрибками, причому робить це дуже спритно і вправно. У польоті птах хвилеподібно планує.

Голос у неї не співучий, але почути її можна досить часто. Стрікочуть досить специфічно, і сплутати цей голос зі звуками інших птахів неможливо. Сорочий стрікот частіше служить сигналом для інших птахів, наприклад, уривчасті і швидкі звуки з 'являються при виникненні небезпеки. Птахи розлітаються при таких звуках.

Також помічено, що при звуках "кік" або "кіа" сорока говорить про те, що це її територія. Голос птиці сороки говорить про багато чого не тільки птахам, але і всім мешканцям лісу. Наприклад, вони можуть сповістити про наближення мисливця.

Спосіб життя

Влітку рідко можна побачити сороку в міському парку, а ось взимку вони часто заглядають у годівниці інших птахів. Сороки в природі ведуть осідлий спосіб життя, вони зі свого житла ніколи не відлітають надовго. Там, де їх велика кількість, вони можуть утворювати зграї, в яких разом кочують. Частіше подібне явище можна спостерігати восени.

З настанням холодів, до зими, коли випадає багато снігу, разом з галками і воронами сороки розлітаються по дрібних і більших населених пунктах, де їм найлегше знайти корм. Сороки - зимуючі птахи.

Докладніше про те, чим живиться сорок, можна дізнатися далі в статті. Але тут слід зазначити, що до цих птахів не завжди привітно ставляться місцеві жителі сіл, так як вони весь час потягують щось з 'їсне. Для них перешкодою не є навіть злі собаки, яких вони спритно обманюють і відволікають, а потім і добре об 'їдають. При всьому цьому слід зазначити, що сороки - дикі птахи, і приручити їх неможливо.

Птахи ці намагаються завжди триматися поблизу один до одного, що допомагає їм у момент необхідності оборонятися і воювати за територію.

Чим харчується сорока?

Сорока - непривередливий птах, оскільки їжа у нього найрізноманітніша. Вживає вона майже все, що вдається їй здобути, навіть кістка, яку вона краде у собаки. Розоряють сороки гнізда багатьох птахів, в яких з 'їдають яйця, або маленьких, тільки що вилуплених пташенят.

Говорячи про те, чим харчується сорока, слід зазначити, що вона часто приносить проблеми іншим птахам, особливо навесні. Вони часто скачуть у чагарників у пошуках гнізд, в яких і знаходять собі корм. Страждають від цього інші птахи.

Здобиччю іноді можуть виявитися і дрібні гризуни, з якими сороки розправляються своїм сильним і потужним дзьобом. Задовольняються ці птахи і зовсім дрібною їжею, наприклад, гусеницями, комахами і жуками. Вони харчуються різноманітною рослинною їжею - зерновими, горіхами, плодами дерев і чагарників, а також насінням різних рослин.

А чим харчується сорока взимку? У холодний період пори року ці розумні птахи супроводжують великих хижаків, вишукуючи падаль, підбираючи покидьки, безстрашно навідуючись до їх годівниць. Причому проявляють вони таку сміливість, яка часом переходить в нахабство і нахабство. Часто можна спостерігати те, як спритні сороки метушаться просто під носом у ведмедя, лисиці або орлана. Взимку вони здійснюють регулярні переміщення, збираючись на околицях і територіях населених пунктів, і обшукують смітники з покидьками їжі. До вечора вони повертаються до місця своєї постійної ночівлі.

Трохи про ворогів

У сороки ворогів природних чимало. Полюють на них орли, соколи, орлани, яструби, пугачі, великі сови і дикі кішки. Гнізда їх, як зазначалося вище, розоряються куницями, а в країнах тропіків - зміями.

При всьому цьому сороки прекрасно живуть і процвітають більшою мірою завдяки своїй кмітливості і спритності.

Ув 'язнення

У культурах народів різних країн сороки займали і займають різне становище. Індіанці Північної Америки асоціювали їх з духами лісу, у жителів Східної Азії вони були вісницями щастя і чималою користувалися пошаною.

Тільки в Європі у сорок стосунків з людьми склалися не дуже добре. Землероби цих птахів недолюблювали у зв 'язку з тим, що вони підбирали розкидані зерна в період сівби. І для мисливців вони завжди представлялися злом - стрікоча сорока сповіщає весь ліс про небезпеку. Тому мисливці часто їх вбивали. Вчені теж зарахували цих птахів до розряду шкідливих за те, що вони розоряють гнізда багатьох співочих птахів.

Насправді є від них і користь - сороки поїдають шкідливих комах.