Білий носоріг: місця проживання, опис, особливості способу життя

Білий носоріг: місця проживання, опис, особливості способу життя

Світ природи захоплюючий і загадковий. На Землі існує безліч цікавих тварин. Однак дуже сумно усвідомлювати, що сьогодні багато видів перебувають під загрозою зникнення, у зв 'язку з чим занесені до Червоної книги. А страждають тварини, хоч і сумно це усвідомлювати, в основному з вини людини.

Прикладом цього є білі носороги, які відчули на собі подібну людську "турботу". Північний підвид цієї тварини вже зараз потребує відновлення роду. Нещодавно від старості помер останній самець, і залишилося на Землі всього лише 5 самок.

У статті подано деякі відомості про одного з найбільших представників тваринного світу.

Ареал проживання

Білий носоріг в основному мешкає в Південній Африці: Намібія, Зімбабве і ПАР. Це Ceratotherium simum simum Burchell, що є південним підвидом.

Другий підвид - північні носороги Ceratotherium simum cottoni Lydekker, що мешкають в даний час в Конго і Судані.

Опис

Білий носоріг відноситься до загону непарнокопитні сімейства носорогові.

Тварина це величезна, небезпечна, з потужним і м 'язистим тілом, гострими рогами і значними копитами. Це найбільший представник сімейства, який є другим за величиною серед сухопутних тварин (перший - слон).

Вага тіла старого самця може досягати 5 тонн, довжина тіла - 4,2 метра, а висота - до 2 метрів. Максимальна довжина рогу становить 158 см - це рекорд. У середньому ж маса тварини близько 2,5 тонни.

Цікавим є те, що білого в носорозі абсолютно нічого немає. Швидше, забарвлення тіла його шиферно-сірий, практично темне. На відміну від свого побратима, носорога чорного, він трохи світліший. Чому ж тоді його назвали білим? Сталася невелика плутанина: місцеві жителі іменували його wijde (у перекладі з мови бурської - "широкий" або "широкомордий"), а англійці за подібним звучанням прозвали його white, що перекладається з їхньої мови як "білий". Звідси і рознеслася назва білого носорога по інших країнах.

Відмінність від чорного носорога

Головна відмінність носорога білого від чорного в тому, що верхня губа у нього плоска і широка, тоді як у чорного вона загострена, як хоботок. Будова губи першого відповідає його призначенню: основна їжа - трав 'яниста рослинність, а не чагарники.

Тварина зкушує рослинність у самій землі, а ороговевший гострий край нижньої губи цілком відшкодовує відсутні у неї різці.

Спосіб життя

Зазвичай носороги живуть маленькими групами, але іноді зустрічаються стада, що складаються з 16-18 особин. В основному, група складається з самок і малюків, які харчуються самостійно, але не вміють ще обходитися без матері. Іноді старі самці прилаштовуються до таких груп, проте терплять їх самки з дитинчатами лише в тих випадках, якщо ті не роблять спроб до спарювання. Інакше вони виганяються зі стада, а часом справа доходить навіть до їх вбивства.

Самці, в свою чергу, не терплять ніякого суперництва в період гону. Навіть дитинча, яке знаходиться поруч з матір 'ю, в такий момент може наразитися на небезпеку бути вбитим дорослими самцями. Але найбільш агресивні вони один до одного. Нерідко запеклі бої закінчуються смертю одного із самців.

У разі загальної небезпеки білі носороги займають своєрідну оборонну позицію: вони стають у тісне коло назовні головами, прикриваючи своїх дитинчат. Крім того, старі самці своїми пахучими мітками маркують ділянки.

Як правило, в спекотну погоду носороги ховаються в тіні, а пастися виходять при настанні сутінків. При помірних температурах вони пасуться більшу частину дня. Необхідні для цих тварин, так само, як і для чорних видів, грязьові ванни і водопій. Там, де купаються носороги, їх чекають болотяні черепахи, що висмикують зі шкіри тварини, яка лежить у багнюці, що напилися кліщів.

Раціон харчування

Чим харчується білий носоріг? Меню, як зазначалося вище, в основному складається з низькорослої трав 'янистої рослинності, у відкусуванні якої важливу роль відіграє нижня губа цього виду носорога.

Можуть вони поїдати і чагарники, але, в порівнянні з іншими носорогами, роблять це вкрай рідко, тільки при гострій необхідності.

Людина і носоріг

Цей вид, як і інші носороги, зазнав сильного тиску з боку людей. Якщо африканські народи полювали на цю тварину зрідка (через відсутність у племен зброї), то з появою європейців ситуація сильно змінилася. Безконтрольне полювання в XIX столітті призвело цих тварин до межі зникнення.

Скільки в світі білих носорогів? На сьогодні загальна чисельність південного підвиду становить близько 11 тисяч голів.

На білих носорогів за законом можна полювати тільки за ліцензією. Її вартість сьогодні дорівнює сотням тисяч доларів. Відстріл тварин суворо контролюється. Однак популяція цих тварин продовжує страждати від браконьєрства. Пов 'язано це і з тим, що серед корінних народів Африки ходить легенда про цілющу користь порошку, зробленого з рогів білих носорогів. Тому вони є бажаною метою племен цього континенту. Ці носороги, як і азіатські побратими, - жертви такого забобону. Браконьєрство і сьогодні не зжито в Африці.

Насамкінець про останнього у світі самця білого північного носорога

Як зазначалося вище, нещодавно помер останній із самців північного підвиду білого носорога, що мешкав у Кенії, в заповіднику Ал Педжет.

Судану (ім 'я носорога) було 45 років. Ветеринарами було прийнято рішення приспати його, так як він страждав кількома віковими захворюваннями: атрофувалися мускули, кришилися кістки тощо. За словами медиків, в останню добу він перестав вставати і досить сильно страждав від болів.

На щастя, вчені зберегли генетичний матеріал самця, сподіваючись, що вдасться домогтися того, що маленькі північні носороги знову з 'являться на світ.