Австралійські тварини. Тварини, що живуть тільки в Австралії

Австралійські тварини. Тварини, що живуть тільки в Австралії

Найбільший океанський острів часто називають п "ятим континентом. Його тваринний світ унікальний. В Австралії немає жуйних тварин, товстошкірих ссавців, мавп. Більшість представників фауни цієї країни є сумчастими. На їхніх животах є глибокі складки шкіри, які називають сумками. А дитинчата цих тварин з 'являються на світ зовсім крихітними - довжина їх тіла не перевищує 1,5 см. Ці малюки народжуються позбавленими волосяного покриву і сліпими. Вони абсолютно безпорадні і позбавлені здатності жити самостійно. Відразу ж після народження вони забираються в сумку матері, де прекрасно себе почувають.

Держава Австралія не має жодної тварини або птиці, яка була б оголошена символом країни. Офіційна квітка у країни є. Це Золота акація. І навіть є камінь (опал).


Тварини, що живуть тільки в Австралії

П 'ятий континент славиться своїми рідкісними і унікальними тваринами, які зустрічаються тільки на цій землі. Вони привертають увагу не тільки пересічних туристів з інших країн, а й дослідників, великих вчених з усього світу. Які вони - австралійські тварини? Які їхні повадки і звички? Як і чим вони харчуються? Де живуть? У цій статті ми намагатимемося відповісти на ці запитання.

Вомбат

Австралійські тварини, назви яких для нас звучать незвично, всі дуже різні. Перший наш герой - це незграбний, покритий жорстким хутром звірок. Довжина його тулуба - близько метра, лапи і хвіст короткі. Вомбат неквапливий, що пояснюється уповільненим обміном речовин. Але при необхідності він може бігти зі швидкістю до 40 км/год.

А якщо судити з повадок, то ця істота є чимось середнім між ведмедем, борсуком і порося. Вомбати зовсім не бояться людини, тому у себе на батьківщині вони часто стають домашніми вихованцями.

Коала

Це сумчаста австралійська тварина. Зовні дуже нагадує ведмежата. Цей некрупний звірок, вага якого не перевищує п 'ятнадцяти кілограмів, більшу частину життя проводить на деревах, на землю спускається дуже рідко. На лапах коали є гострі кігті, які допомагають йому спритно підійматися по стовбурах. Шерсть звірка темно-сіра на спині і світла на животі. Кожен день коала з 'їдає більше одного кілограма листя евкаліпта. Для їжі тварина вибирає тільки старе листя. Цікаво, що в вовні коали паразити не заводяться, напевно, тому, що вона сильно пахне евкаліптом.

Кузу

Цей звірок активний у нічний час. Завдяки чіпкому хвосту він чудово лазить по деревах. Харчується квітами, листям, корою. Кузу із задоволенням ласують яйцями птахів. Зазвичай вони живуть галасливими колоніями неподалік від людей.

Єхидна

Ця тварина, схожа на їжака, унікальна тим, що відкладає яйце, а потім виношує його в сумці. Як і у кенгуру, дитинча єхидни розвивається в сумці досить повільно. Голки цього звіряча є його природним захистом. Тим не менш, єхидна регулярно піддається нападам і вилову з боку аборигенів, які вживають її м 'ясо в їжу.


Тасманський диявол

Сумчаста австралійська тварина, що отримала свої назви через ареал проживання: він зустрічається тільки в Тасманії. Це нічний хижак, дуже забіякуватий, навіть якщо противник перевершує його під силу. Ось такі вони кумедні - рідкісні тварини Австралії. Деяким з них загрожує повне винищення через нерозумне втручання людини в навколишнє середовище. Багато з них безжально знищуються браконьєрами.

Дивовижна природа цього континенту відрізняється великою кількістю рідкісних тварин, унікальних рослин, красивих птахів. Багато представників австралійської фауни, наприклад тасманський тигр, винищені зовсім недавно. Тому влада Австралії розробляє ефективні заходи з охорони рослинного і тваринного світу країни.

Кенгуру

Незважаючи на те що п 'ятий континент не має офіційного символу, наш наступний герой міг би цілком ним стати. Кенгуру - тварина Австралії, яка є травоїдною. Багатьом відомо, що воно відрізняється особливим способом пересування. Це характерні стрибки на задніх кінцівках. Сумка для виношування малюків є тільки в особин жіночої статі. З усього сімейства найвідомішим є гігантський кенгуру. Він пересувається зі швидкістю 50 км/год. Хвіст при цьому він використовує як балансир. У численному сімействі кенгурових налічується 17 пологів і 51 вид. Розгляньмо деякі з них.

Валлабі

Ці австралійські тварини (деревні кенгуру) багато часу проводять на деревах. Валлабі зростом не більше півметра, мають хвіст такої ж довжини. Передні і задні ноги у них майже одного розміру. Представники цього виду кенгуру здатні забиратися на величезні дерева, висотою понад 20 метрів. Найбільш часто валлабі зустрічаються на північному сході Квінсленду. Харчуються вони ягодами, листям, папороті.

Короткоморди кенгуру

Ці австралійські тварини зовсім невеликі. Їх зріст - 20-30 см. Звірок наземний, має довгий хвіст. Живуть зграями в гніздах із сухої трави. Це дуже рідкісний вид, який зустрічається на півночі Квінсленду і на південному сході континенту.

Великі щурячі кенгуру

Тіло цих звірят рідко досягає в довжину 50 см, хвіст - близько 30 см. Тварина одиночна, активно в нічний час доби. Зазвичай селиться в степах і напівпустелях Австралії.

Намбат

Тварини, які живуть в Австралії, незалежно від розміру та ареалу проживання, відрізняються дуже яскравою зовнішністю. Наприклад, намбат - сумчастий мурахоїд. Маленький звірок, довжиною не більше 25 см, хвіст коротше тіла. Вага дорослої особини не перевищує 0,5 кг.


Намбат має гостру мордочку, а його мова завдовжки понад 10 см допомагає тварині добувати термітів. Це рідкісний вид сумчастих, який не має сумки. Після народження дитинчата присмоктуються до сосків матері, чіпляються за шерсть і так дорослішають. Живе намбат тільки на землі, в гніздах, які влаштовує в дуплах повалених дерев. Мешкає на південному заході Австралії, в основному в евкаліптових лісах.

Отруйні тварини Австралії

Багато наших читачів, напевно, вважають, що Австралія - це батьківщина кенгуру та інших милих і невинних звіряток. Однак у цій країні не всі тварини настільки безпечні. Всім, хто збирається відвідати п 'ятий континент, слід знати, що тут водяться:

  • змії (23 морські та 38 наземних, більшість з них отруйні);
  • 22 види павуків;
  • 6 видів скорпіонів;
  • 3 види ос і медова бджола;
  • Сороконожки і безліч інших комах.

Отруйні австралійські тварини можуть заподіяти не дуже серйозної шкоди здоров 'ю людини - в основному можна відбутися підвищенням температури, запаленням, лихоманкою. Однак є й такі грізні представники фауни, укус яких здатний призвести до летального результату.

Медузи

Ці істоти в Австралії вважаються смертоносними. Досить легкого дотику їх щупалець, наповнених потужною отрутою, і жертва зазнає дуже болісних відчуттів, за якими може послідувати смерть.

Якщо людина зустрінеться з медузою "морська оса", і вона її вжалить, смерть може настати через кілька секунд. Її отрута згубно впливає на серце.


Не менш підступним вбивцею можна вважати медузу іруканджі. Розміри її тіла становлять лише 12 х 25 мм. Зате її щупальця досягають метра. Дотик їх може викликати параліч, досить часто "укус" призводить до тривалої агонії і болісної смерті.

Змії

Серед безлічі отруйних тварин Австралії чільне місце відводиться змії тайпан. Вона велика і дуже отруйна. Її можна зустріти в будь-якому куточку країни. Вона дуже швидка і агресивна.

Тайпан найчастіше живе в заростях цукрової тростини, зустрічі з людьми уникає. Якщо її випадково потривожити, вона стане люто захищатися і, швидше за все, нападе на кривдника. Отрута тайпана має таку сильну концентрацію, що одним укусом він міг би вбити близько сотні людей. Незважаючи на те що сьогодні створена вакцина, яка допомагає врятуватися від дії отрути цієї змії, від її укусу помирає кожна друга людина. Справа в тому, що вакцину слід ввести через 3 секунди після укусу.

Рідкісна тварина Австралії

Короткохвостий кенгуру, якого називають квокка, на перший погляд нагадує валлабі або кенгуру, але його хвіст досить короткий. За розміром звірок порівняємо з великою домашньою кішкою або середньою собакою. Довжина тіла - близько 50 см, вага не перевищує 5 кг. Звірок травоїдний, особливо активний у нічний час. Ця тварина абсолютно беззахисна перед хижаками, тому збереглася лише на невеликих островах Роттнест, Балд, Пінгвін і декількох континентальних ділянках Західної Австралії, де не водяться лисиці і кішки. Воліє селитися в сухих трав 'янистих районах, які густо поросли чагарником. Під час посухи його можна зустріти на болотах.

Після спарювання у квокки народжується один дитинча, але якщо він гине, розвивається другий ембріон, при цьому не потрібно повторного спарювання. Квокка вважається вразливим видом. Розпахування нових земель значно скоротило природне середовище проживання і, як наслідок, чисельність цього виду. Розведення собак і кішок, осушення боліт ще більше погіршило проблему.


Рептилії

У пустелях континенту живе величезна кількість плазунів - це геккони, варани, спинки і незвичайні плащеносні ящірки. Це дуже цікаві тварини Австралії. У разі небезпеки вони накидають на голову "капюшони" і тим самим лякають своїх ворогів за рахунок збільшення розмірів тіла. Шишкохвості геккони здатні очистити свої великі очі від піску і пилу, облизуючи їх язиком.

Цікавий і ще один представник австралійської фауни. Це молох. На його тілі ростуть шипи, які відлякують ворогів. Крім того, вночі на цих наростах осідає конденсат води, роса, які потім стікають у рот тварини. Молох здатний змінювати свій колір залежно від зовнішніх умов. Відбувається це не відразу, а поступово.

Вражаюче вміння тварин виживати в складних умовах викликає захоплення. Наприклад, жаби навчилися перечікувати посуху оригінальним способом. Цікаво? Тоді читаємо далі!

Австралійська пустельна жаба накопичує в своєму організмі необхідні запаси води і заривається в мул в очікуванні дощу. У такому стані вона здатна просидіти близько п 'яти років!

У болотах і річках, розташованих на півночі континенту, водяться два види крокодилів: дрібніший вузькорилий і великий і небезпечний гребнистий. Останній часто нападає на людей.


Птахи

Представників усіх пернатих Австралії ми перераховувати не будемо, оскільки їх налічується понад 700 видів. Розкажемо вам про найбільшого літаючого птаха - очкового пелікана. Довжина його тіла - 1,9 метра, під потужним дзьобом знаходиться величезний шкіряний мішок, що вміщує 13 літрів води. Селяться пелікани на морському узбережжі, в лагунах і на внутрішніх озерах континенту.