Африканські пінгвіни: опис виду, середовище проживання, цікаві факти

Африканські пінгвіни: опис виду, середовище проживання, цікаві факти

Всі ми звикли, що пінгвіни - це корінні жителі найсуворішого континенту планети - Антарктиди. Ці нелітаючі птахи адаптовані до проживання в холодних кліматичних умовах. Однак у світі існують певні види, які мешкають далеко за межами Південного полюса. До них належить африканський пінгвін з роду очкових. Як і інші представники цього виду, птах є нелітаючим.

Опис

Африканський пінгвін - один з найбільших представників свого роду. Мовою латині він відомий як Spheniscus demersus. Також нерідко його називають ослиним, чорноногим і очковим пінгвіном.

Птахи мають досить великі розміри. Їх зріст може досягати 70 см, при цьому маса тіла буває в межах 3-5 кг. Зовнішній вигляд практично нічим не відрізняється від найближчих городичів: спина пофарбована в чорний колір, а грудки в білий. Відмінною рисою очкових пінгвінів є своєрідний візерунок у вигляді підкови. Вузька смуга чорного кольору проходить по верхній частині грудної клітини птиці і спускається по боках тулуба до лапок. Як стверджують вчені, немає абсолютно ідентичних малюнків, вони так само унікальні, як людські відбитки пальців.

За зовнішнім виглядом самців і самок складно відрізнити, оскільки забарвлення у них дуже схоже. Однак дорослих особин різної статі можна визначити за габаритами. Самці дещо більші за своїх партнерш.

Дзьоб птаха загострений. Він пофарбований у чорний колір і має білі позначки. Ще одна особливість африканських пінгвінів - наявність залоз рожевого відтінку, які розташовані над очима. Ці органи допомагають птаху не перегріватися в таких спекотних кліматичних умовах. У спекотну погоду струм крові до залоз посилюється, за рахунок чого вони стають більш яскравим відтінком, а навколишнє повітря охолоджує їх.

Ноги пінгвіна пофарбовані в чорний колір.

Середовище проживання

Багатьом любителям природи буде цікаво дізнатися, де мешкає очковий пінгвін. Ці птахи поширені в прибережних зонах південно-західної частини Африки, також вони оселилися на 24 островах, розташованих в Атлантичному океані, між затокою Алгоа і державою Намібія. У цих регіонах налічується 27 колоній пінгвінів. На початку XX століття популяція птахів була досить великою - налічувалося не менше 2 млн особин. Нині справи йдуть дуже плачевно, пінгвіни в Африці опинилися на межі зникнення. За оцінками 2015 року, чисельність птахів становить від 140 до 180 тис. особин. На сьогоднішній день ці пінгвіни знаходяться під охороною, вони занесені в Червону книгу Південно-Африканської Республіки.

Вороги пінгвінів

У живій природі у цих птахів є кілька основних ворогів. У морських пучинах небезпеку становлять морські котики і головні хижаки глибин - акули. Але не тільки у воді живуть вороги африканських пінгвінів. На суші їх чекає багато небезпек, і найбільше загроз виникає для майбутнього покоління птахів. На яйця і новонароджених пташенят полюють морські чайки та ібіси. Особливу небезпеку становлять леопарди, різні види змій і мангусти.

Але, незважаючи на таких численних ворогів, найбільшої шкоди пінгвінам Африки заподіяли саме люди. Вони не тільки використовували яйця птахів в їжу, але і руйнували звичне для них середовище проживання.

Спосіб життя птахів

Основна їжа пінгвіна - це морепродукти. Їх раціон переважно складають мальки оселедця, сардини та анчоуси. Середня тривалість життя птахів становить 10-12 років. Перше потомство самка виводить після досягнення 4-5 років. В одній кладці може бути по 2 яйця. Висиджуванням пташенят займається не тільки самка, а й самець. Протягом 40 днів вони по черзі стежать за кладкою.

Пташенята, що з 'явилися на світ, мають пух сіро-бурого кольору, який з часом набуває блакитного відтінку.

На межі загибелі

Цей вид пінгвінів опинився на межі вимирання в першу чергу через людину. Різке скорочення популяції відбулося на початку минулого століття. У 1920-х роках лише на території острова Дассен популяція птахів становила близько 1,5 млн особин. Скорочення числа пінгвінів було обумовлено рекордними зборами їхніх яєць. Приблизно протягом 30 років (з 1900 по 1930 р.) щорічно вилучалося по 450 тис. яєць. Але найбільш рекордним виявився 1919 рік. Було зібрано до 600 тис. яєць.

У 1956 році чисельність пінгвінів різко скоротилася, налічувалося не більше 145 тис. особин, а вже в 1978 році їх кількість зменшилася до 22,4 тис. Птахи опинилися під загрозою зникнення, тому вони були занесені не тільки в Червону книгу ПАР, але і в міжнародну. Сьогодні картина дещо покращилася, і чисельність птахів трохи зросла, але вона дуже далека від тих показників, які припадали на початок XX століття.

Цікаві факти про африканських пінгвінів

  1. Пінгвінів, які живуть на узбережжі Південної Африки, можна назвати домосідами. Вони не ведуть кочовий спосіб життя, як їх деякі сородичі, а воліють залишатися на місцях, які вони облюбували.
  2. Місця проживання африканських пінгвінів істотно скоротилися через те, що берегова лінія густо населена людьми.
  3. У 2000 році сталася надзвичайна подія - біля берегів ПАР утворилася величезна масляниста пляма через розлив нафтопродуктів. Для порятунку пернатих були створені добровольчі бригади. Люди збирали забруднених у нафті птахів і відмивали їх.
  4. У 1978 році цей вид птахів опинився на межі вимирання. Чисельність пінгвінів скоротилася до 22,4 тис. особин.
  5. Крик цього птаха дуже схожий на звуки, що видаються віслюком, тому їх нерідко називають ослиними пінгвінами.
  6. Пінгвіни справді рекордсмени. Вони здатні пірнати на 100-му глибину, розганятися у воді до 20 км/год і навіть затримати дихання на кілька хвилин.
  7. Один цікавий випадок стався в Тбілісі в 2015 році: африканський пінгвін подолав відстань близько 60 км, втікши із зоопарку, коли на регіон обрушилася повінь.