Африканські леви: опис і відмінності підвидів

Африканські леви: опис і відмінності підвидів

Леви - найбільші представники сімейства котячих, змагатися з якими можуть тільки тигри. Колись їх ареал охоплював великі райони Євразії. Сьогодні їхнім основним середовищем проживання є Африка. Як виглядають і який спосіб життя ведуть африканські леви? Короткий опис підвидів цих тварин ви знайдете в нашій статті.

Які бувають леви?

Леви належать до роду пантер з сімейства котячих. Це великі ссавці зі світлим пісочним забарвленням, яке відмінно допомагає їм маскуватися у своєму природному середовищі. Набагато яскравіше, ніж у інших котячих, у них виражений статевий диморфізм - відмінності між жіночою і чоловічою особиною. Самці левів набагато більше самок і володіють пишною гривою на голові, а іноді на спині і грудях.

У минулі тисячоліття ці тварини зустрічалися навіть у Північній Америці та Північній Європі, проживали майже по всій Африці, в Азії на Близькому Сході. Через діяльність людини їхній ареал сильно звузився, і тепер вони мешкають лише в Індії та Африці.

Сьогодні існує лише два види левів: африканські та азіатські. Перший ділиться на кілька підвидів: сенегальський, північноконголезький, масайський, катаганський і трасваальський. Всі вони мозаїчно поширені на південь від пустелі Сахари, не зачіпаючи область екваторіальних дощових лісів. Вага африканських левів може сягати 250 кілограмів, а довжина тулуба - 2,5 метрів.

Вважається, що азіатський вигляд поступається їм у розмірах. Однак це оманлива думка, яка виникла через приземисту статуру тварини і не таку густу і пухнасту гриву. Азіатський вид населяє тільки заповідник Гірський ліс на півдні Індії і налічує близько 500 особин. Від африканського лева він також відрізняється будовою черепа і наявністю поздовжньої складки в області живота.

Сенегальський підвид

Представники сенегальського, або західноафриканського, підвиду найсильніше відрізняються від інших африканських левів. Вони набагато менше в розмірах, а їх шерсть пофарбована в світлі бліднуваті відтінки. Головна особливість сенегальських левів - дуже коротка грива. У деяких особин вона відсутня повністю.

Крайніми кордонами їх ареалу на заході є Сенегал і Гвінея, на сході - Нігерія і Центрально-Африканська Республіка. Чисельність сенегальських левів стрімко зменшується, і сьогодні вони вважаються зникаючим видів. У природі їх залишилося кілька тисяч особин.

Катаганський підвид

Катаганський африканський лев мешкає на південному заході материка. Він зустрічається на території Намібії, Ботсвани, Замбії, Анголи і Демократичної Республіки Конго. У катаганського лева довга і пухнаста грива. Зверху вона має світлий окрас, а знизу часто має темні коричневі відтінки. Як і сенегальський лев, він перебуває на межі зникнення.

Масайський підвид

Ці леви поширені в країнах Східної Африки. Їхній ареал охоплює територію від Ефіопії до Мозамбіку. Велика кількість цих левів мешкає в танзанійському національному парку Серенгеті і кенійському заповіднику Масаї-Мара.

Зовнішній вигляд самців масайського підвиду відрізняється залежно від їхнього віку. У молодих левів грива не така широка і пишна, як у більш зрілих особин. До того ж у тварин, що живуть на височинах, гриви більш густі і масивні, ніж у тих, що живуть в долинах.

Конголезький підвид

Конголезького африканського лева також називають угандійським. Він дуже схожий з масайським підвидом і відрізняється від нього тільки формою зубів і жовтим забарвленням вовни. Лев мешкає в басейні річки Конго в ДРК, на території Південного Судану, в національних парках Руанди, Центрально-Африканської Республіки та Уганди. Підвид має статус вразливого. Чисельність левів скорочується через браконьєрство і порушення природного середовища їхнього проживання.

Трансваальський підвид

Трансваальські леви населяють південну частину материка і пустелю Калахарі. Генетично вони дуже близькі до капського підвиду, який повністю зник у XIX столітті. Вони характеризуються великими розмірами і довгою темною гривою, яка поширюється на плечі і груди тварини.

У представників трансваальського підвиду часто зустрічається генетична мутація під назвою лейкізм. Тваринам, які народилися з нею, не вистачає пігментації, тому у них дуже біла шерсть і рожева шкіра. На відміну від альбіносів, у них звичайний колір очей. Білі африканські леви раніше вважалися лише вигадкою і фантазіями місцевих жителів, однак тепер доведено, що вони існують насправді. Сьогодні вони живуть у національному парку Крюгера і заповіднику Тіматі.

Спосіб життя

Вони живуть прайдами, що складаються з одного-двох самців, п 'яти-шести самок і їх дитинчат. Вигнані самці часто стають мандрівними одинаками, але з часом можуть об "єднуватися в групи з іншими самцями або утворювати власні прайди.

Як і їхні азійські побратими, африканські леви - хижаки. Вони харчуються переважно копитними тваринами, наприклад зебрами, косулями, антилопами, бородавочниками або буйволами. Леви полюють групами і здатні зловити навіть дуже великих тварин. Однак вони досить обережні і вважають за краще не лізти до сильних особин, які здатні дати їм гідну відсіч. З цієї причини вони не атакують дорослих жирафів, слонів, бегемотів або носорогів, звертаючи увагу в основному на їх дитинчат, на поранених тварин або особин середніх розмірів.

Нерідко леви нападають на домашню худобу, чому місцевим жителям доводиться їх відстрілювати. Вони також можуть нападати на інших кішок, таких як леопарди і гепарди. Це сильні й акуратні тварини. Вони повільно підбираються до видобутку, поступово оточуючи її з усіх боків, а потім різким стрибком наскакують на неї. У ривку вони досягають швидкості до 80 км/год, але самі по собі не є дуже витривалими і не можуть довго переслідувати видобуток. У дикій природі леви зазвичай живуть 10-15 років, у неволі доживають і до 20.